Hilsninger fra Karl Schuke orgelbyggeri i Berlin

Svein Thögersen norsk representant for Karl Schuke.

Kjære menighet, menighetsråd, kirkeverge, sokneprest og prost, samt Stephen Jones. På vegne av Karl Schuke Orgelbyggeri i Berlin, skal jeg ønske dere tillykke med det nye orglet i Øksfjord kirke. Jeg er norsk representant for Karl Schuke orgelbyggeri i Berlin. Dette firmaet feirer i år sine 60 år, men har utsatt arrangementet til ut på nyåret, bla. for å få ferdig dette orglet som dere ser her i kirka.

Karl Schuke er et relativt stort orgelbyggeri, med 25 ansatte. Vi har hatt 3 medarbeidere her i Øksfjord under montasjen og stemmingen. Noen av disse har tidligere vært i Norge ifm. med andre orgel-installasjoner, bla Strinda i Trondheim og Paulus i Oslo. Det neste prosjektet vi skal igang med i Norge, er i Rena i Østerdalen.

Ekkehard Fehl som er daglig leder, kunne ikke komme hit i dag fordi han har vært med på så mange prosjekter i år og måtte velge familien på denne adventsøndagen, som er en stor dag i Tyskland, hvor man forbereder julen sammen med sine barn.

Han kommer imidlertid til gudstjenesten 30. januar, sammen med orgelkonsulenten Hans Jacob Tronshaug fra Tynset.

Det er nøyaktig 13 måneder siden vi var her på befaring, gjorde oppmålinger og tok bilder, som skulle sette oss istand til å gi dere et tilbud på et nytt orgel, som også skulle bli et smykke i kirka, som det ble sagt.

Samarbeidet med kirkeverge Helene Benjaminsen har vært det aller beste vi har hatt i Norge. Her har alt gått på skinner fra dag 1, og vi vet det er flere andre som har bidratt til at det har gått så bra, og at orglet står ferdig her idag.

Stephen Jones og Ekkehard Fehl, var på en reise sammen i Tyskland, for å prøve to orgler som var våre referanseprosjekter for dette orglet i Øksfjord. I løpet av denne reisen fikk Ekkehard mange innspill til konseptet for orglet i Øksfjord; om hvordan det burde være klangmessig og i stil.

Det ble utarbeidet ca 30 konstruksjonstegninger for orglet. Alle hovedbestanddeler, spillebord etc. fikk sine egne tegninger. Orglet inneholder 1132 piper. Alle pipene blir laget på verkstedet hos Karl Schuke. Metallpipene blir laget ved at man smelter forskjellige legeringer og valser disse først ut i rett tykkelse, slik at de kan gi den rette klangen. Alt tre-materiale som er benyttet, har ligget på lager i minst 10 år, før det ble benyttet til å lage orgelhus og piper.

Vi takker også de som har bidratt økonomisk til at dette orgel kunne kjøpes inn til Øksfjord kirke.

Nå er orglet ferdig, og blir en del av deres menighets liv, og vil danne en ramme rundt alt som skal skje i kirka.

Vi takker for det oppdraget dere har gitt oss med å bygge dette orglet, som vi nå i kveld skal få oppleve under denne konserten.